Quantum Platformu ve Quantum Coin İncelemesi – QTUM Nedir?

Quantum Platformu ve Quantum Coin Nedir?

4 5.313

Quantum nedir? Quantum, kısaca “QTUM”, 2016 yılının Mart ayında proje startı vermis, 2017’nin Eylül ayında kendi MainNet’ini kurmuş, hem bir kripto para ve hem de açık koda sahip bir platform (Quantum platformu) olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu arada bir parantez açmalıyım. Bu araştırmayı yapmadan önce, “Quantum nedir” diye sorgulattığımda özellikle Türkiye’deki QTUM hakkında yazılan yazıları okuyup “felaket” bir tablo gördüğümü söylemeden geçemeyeceğim. Zira, kaliteli içerikten uzak, Google translate’ten devşirme, güya detaylı inceleme bloglarından uzak durmanızı, yanlış fikir sahibi olabileceğinizi veya hiçbir şey anlamayacağınızı şimdiden söyleyeyim.

Neyse… Konuyu dağıtmadan, devam ediyorum.

Quantum Nedir?

Quantum nedir sorusuna yanıt arayan bazı kaynaklarda Çin menşeili olarak geçen Quantum platformu, Çin değil; Singapur merkezlidir. Singapur’daki Quantum Vakfı üzerinden faaliyet yürütmektedir. Bu arada “Singapur mu? Peh” deyip düşünenler olabilir, ancak kendisi Dünya üzerindeki en gelişmiş şehir devletlerden (City-State) bir tanesi olmakla birlikte [1], jeopolitik olarak önemli bir deniz ticareti merkezi (Bkz: Singapur limanı) [2] hem de eğitim alanında ilk 3’te takılan bir ülkedir (Bkz: PISA test sonuçları) [3]. Orada devlet en çok maaşı öğretmenlere vermektedir.

Qtum platformu
Quantum platformu

İşte bu ülkeden çıkan bir proje ekibi diyor ki; kripto para dünyasında Bitcoin blokzincir teknolojisi ve Ethereum platformları iyi, güzel, hoş ama bir takım eksiklikleri var. Bu platformları kullanmak isteyen, bu platformlar üzerinden token üretmek isteyen yatırımcılar için “kullanım kolaylığı” ve bununla birlikte “daha farklı fonksiyonlar” lazım. Örneğin şirket bazındaki büyük yatırımcıların pek çoğunun, kripto para dünyasına girme kararlarından vazgeçmelerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi, şeffaflığın olmayışı olarak bilinmektedir. Bunun yanında ani zıplama hareketleri gibi sebepler de mevcuttur [4]. Böylece büyük yatırımcıyı genel olarak kaybetmeye yatkın olan bu piyasa, olması gerektiğinden daha az verimle çalışıyor demektir. Yani aslında likidite olması gerektiğinden daha düşük seviyededir de diyebiliriz. Bu noktada Quantum platformu ekibi devreye giriyor ve “bu problemi nasıl çözebiliriz?” sorusunu tartışmaya açıyor. Sonrasında ise başlıyorlar Quantum projesine…

Quantum Altyapısı Nedir ve Nasıldır?

Quantum platformu, en sade ifadeyle açık kaynak kodlu ve hibrit bir blok zincir platformudur. Mobil uygulamalar için oldukça elverişlidir. Proof of Stake 3.0 olarak özelleştirilmiş bir BitCoin blokzincir altyapısı ile Ethereum Sanal Makinesi (Ethereum Virtual Machine) dediğimiz tabanları birleştirmektedir. Bu yüzden BitCoin ile Ethereum’u hibrit eden, kullanım kolaylığı ve çok amaçlılık sağlayan bir platform olarak bilinir. Böylece Quantum, hem BitCoin altyapısındaki hem de Ethereum altyapısındaki ilerlemelerden ayrı ayrı nasiplenir. Evet, projenin bu kısmı çok iyi düşünülmüş. Çünkü bu ne anlama gelmektedir biliyor musunuz? Quantum platformu hem BitCoin’in geleceği olarak görülen “Segwit” ile uyumludur, hem sıkça ismini duyduğumuz “Lightning Network” ile hem de “Raiden” olarak yaygınlaşacak yeni gelişmeleri destekliyor demektir [5].

Lightning Network ve BTC
Lightning Network ve BitCoin

Zaten Ethereum Sanal Makinesi denen icatla uyumlu olduğundan; Ethereum akıllı kontratları Quantum tabanında rahatlıkla yürütülebilmektedir. Tabi kullanmak isteyene, Quantum akıllı kontratları da Ethereum tabanında yürütülebilmektedir. İşte bunlar hep fonksiyonellik. Ayrıca, Bitcoin ve Ethereum’un nimetlerinden faydalanıldığı gibi, bu platformda bilindik yazılım dilleri olan C, C++, C# ve JAVA’yı kullanmak da program geliştiriciler için mümkün hale getirilmiş [6]. Böylelikle, farklı amaçlara ve hedef kitleye sahip pek çok proje Quantum platformu üzerinden rahatlıkla yürütülebilir. Günümüzde bunun örnekleri de mevcuttur.

Quantum Platformunu Hangi Projeler Kullanmaktadır?

Tam olarak 25 proje şu anda Quantum platformunda token bulundurmak suretiyle faaliyet yürütmektedir. Bu bilgi zamanla güncelleneceğinden, meraklılar buraya tıklayabilirler [7]. Quantum platformuna ait olan bu adresten mevcut tokenleri, projelerin kendi bağlantı adreslerini, güncel fiyat ve piyasadaki büyüklüklerini (market cap) ve daha pek çok detayı görebilirsiniz.

Medibloc
Medibloc

Görüleceği üzere, Medibloc, Bodhi, Ink, Energo, Ent, Halalchain vb. gibi, belki de airdroplarından tanıyabileceğiniz veya başka bir mecrada karşılaşmış olduğunuz projeler Quantum platformu üzerinden aktivitelerini devam ettiriyor. Projelerin sayısı arttıkça Qtum’un da değeri artacaktır diye düşünmek, piyasadaki diğer değişkenleri ihmal ettiğimizde hiç de yanlış sayılmaz, çünkü Quantum platformu bu yönüyle tıpkı Ethereum platformuna benzemektedir. Hatta halihazırda Ethereum platformu proof of work dediğimiz işlemciye dayalı altyapıyı kullanıyorken (PoW), Quantum platformu proof of stake (PoS) ile işlemlerini gayet basit ve pasif bir şekilde halledebilmektedir. Hatta PoS’u ilk kullanan proje olarak gösterilmektedir [6]. Bu özelliği kullanan ve nod oluşturmuş olan kullanıcıları güncel haritadan izleyebilirsiniz [8].

Quantum Nedir – Whitepaper

Quantum platformuna ait whitepaper sayfasına girdiğimizde iki farklı whitepaper ile karşılaşılaşıyoruz [9].
Quantum whitepaper isimli dosyayı açtığımızda, iyi yazılmış gerçek bir akademik makale standardı görüyoruz. Bitcoin’in UTXO modelinden, Ethereum sanal makinesine kadar, Quantum platformunun nasıl bu altyapılarla uyumlu hale getirildiği, bu platformun nasıl çalışacağı ayrıntılı bir şekilde anlatılmış. Ethereum ve BitCoin altyapılarıyla yapılan kıyaslamalar, öne çıkan özellikler, kodlamalara dair atıflar, diyagramlar ve şemalarla dolu dolu 27 sayfalık bir teknik evrak görüyoruz. Yetmiyor, ikinci dosya olan Qtum Blockchain Economy Whitepaper (draft)’ın da içerik olarak hiç de boş olmadığını görüyoruz.

Quantum nedir? Whitepaper'lar
Quantum Nedir? – Whitepaper’lar

Doğal olarak bu whitepaper’da teknik detaylar tekrarlanmamış, tüm bu sistemin ne olduğuna dair daha sözel ifadeler, fon planlamaları, kurucu ekip, strateji, yasal konular gibi 33 sayfalık bir açıklama mevcut. Bu whitepaper’ların içeriklerini kısa geçiyorum, zira içinde bizim için önemli olan kısımları hali hazırda bu yazımızda açıklamaktayız. Örneğin, ekip konusu.

Quantum Nedir – Proje Ekibi

Whitepaper’larında söylediklerine göre “extremely experienced” yani çılgınlar gibi deneyime sahip oldukları söylenen kadroda kimler var, arkaplanlarına göz atıyoruz. Ekip 17 kişiden oluşuyor, başlarında kurucu Patrick Dai var.

Patrick Dai: Draper Üniversitesi ve Çin Fen Bilimleri Akademisi mezunu. Daha önce Alibaba’da çalışmış, blokzincir teknolojisini doktora seviyesinde araştırmış. Bu alanda epey deneyimi bulunmaktadır.

Devamında ise Neil Mahl ve Jordan Earls ismindeki diğer kurucu ortaklar olarak öne çıkıyor. Biz isimlerden çok, bunların genel dağılımına bir göz atalım [10].
Örneğin Neil, 20 yıllık yazılım deneyimine sahip iken 4 senedir blokzincir teknolojisi işinde. İşletme ve bilgisayar mühendisliği konularında lisansüstü eğitim almış. İyi poker bildiği ve 4 dil konuştuğunu da eklemişler. Ekibin geri kalanı da aynı şekilde, ağırlıklı olarak yazılımcı, program geliştirici, blokzincir teknolojisini benimsemiş kişiler. Ya çalıştıkları şirketler büyük şirketler, ya da mezun oldukları üniversiteler iyi üniversiteler. Akademik veya endüstriyel yanları bir şekilde ağır basıyor. Aralarından bir kaçı her iki sahada da öne çıkıyor.

Quantum platformu
Quantum platformu ekibi

Genel anlamda genç, dinamik ve teknoloji ile yakından ilgili bir kadro olduğunu söyleyebiliriz. İyi yazılmış whitepaper ve ortaya konulan kaliteli platform bunu destekliyor. Zaten Roadmap’lerinde söz verdikleri bütün hedefleri yerine getirmiş durumdalar. Quantum platformuna yatırımda bulunan ve Ethereum’un da kurucu ortaklarından olan Anthony Di lorio şöyle söylüyor [11]:

Bana sorarsanız, Quantum platformu ekibi Çin ve Asya’daki en iyi ekiptir. Ethereum’un, akıllı kontratlar alanında yaptığı hatalardan iyi ders çıkardılar ve bu alana getirdikleri pek çok yenilikle en iyi olduklarını kanıtladılar.

Bu elbette iyi bir haber ancak aynı zamanda şu anlama da geliyor: “Ufukta fiyatını katlayacak büyük etkinlikler görünmüyor. En azından şimdilik”. Gerçekten de Quantum için yakında ne gibi etkinlikler var diye baktığımızda, boş bir sayfa göze çarpıyor [12].

Bunların dışında Quantum ekibi, kendine günlük operasyon planı hazırlamış. Bu plana göre kodlar her gün kontrol ediliyor, platformda her şeyin rayında gidip gitmediğine bakılıyor ve gerekirse müdahale ediliyor. Ayrıca yalnızca yazılım ve kod anlamında değil, piyasalar, finansal yönetim gibi başlıklarda da benzer planları mevcut [10].

Quantum Coin (Qtum) Nedir? Miktarı

Genel olarak Quantum için şu ana dek hep bir platform olarak bahsettik ancak, unutmamak gerekir ki Quantum aynı zamanda bir altcoin. Günümüz itibariyle;

Toplam Qtum miktarı: 100,474,732 adet
Piyasada Dolaşan Qtum: 88.474.732 adet

Qtum market cap
Quantum market cap

Qtum bulunmaktadır [13]. Quantum’un bu sayıları değişiklik gösterebilmektedir. Çünkü bu konuda da epey farklı bir işleyiş şemasına sahipler. Başlangıçtaki ERC20 Quantum tokenleri, yani henüz kendi MainNet’lerine geçmeden önce Ethereum tokeni olarak bulunan toplam sayıları 100milyon adetti.

Sonrasında, Quantum kendi MainNet’ine geçtiğinde, madenci ödülü olarak dağıtılan yeni Qtum’lar ile birlikte toplam miktar 100 milyonun üzerine çıktı. Aynı zamanda Qtum’ların aylık yakılma etkinlikleri bulunmakta. Her ay Quantum platformu üzerinden yapılan işlemlerden elde edilen karların bir bölümü de “kara delik” ismi verdikleri halka açık bir şekilde gözlemlenebilen bir adrese gönderilip yok edilmektedir. Bu etkinlikleri resmi twitter hesaplarından takip edebilirsiniz. Aşağıdaki gibi tweet’ler göreceksiniz.

 

Quantum Coin’lerinin Dağılımı

Quantum platformunun kendi sitesinde “Rich List” kısmındaki hesaplara baktığımızda, ilk 100 hesabı özellikle inceleme fırsatı elde edebildim [14]. Etherscan’deki gibi Top 100 Token Holders kısmı gibi bir sekme bulunmadığından, ilk 100 hesabı excel’e attım ve aşağıdaki grafiğe ulaştım

Quantum Platformu TOP 100
Quantum platformu coin’leri TOP 100

Grafikte en zengin cüzdan toplam Qtum’ların %6,58’ini hesabında bulunduruyor. Mavi dilimle gösterilen kısımdan saat yönünde ilerledikçe cüzdandaki miktarların küçülmekte olduğunu göreceksiniz. Ayrıca görüldüğü üzere ilk 100 Quantum hesabının, toplam Quantum miktarına oranı şu anda %74 bandında bulunuyor. Tron (TRX) ve Ripple (XRP) gibi altcoinler ile kıyasladığımızda bu açıdan epey iyi bir oran. Bu oran belki bir tık daha düşük olabilirdi, ancak bunun kabul edilebilir bir seviyede olduğunu söylemek gerek.

Son Söz

Bu tabloya bakıldığında Quantum platformu ve Quantum coin, proje bazında oldukça iyi parametrelere sahip. Teknolojik altyapısı, sunduğu olanaklar ve fırsatlar, iyi bir platform oluşu, arkasındaki ekip ve coin miktar ve dağılımı oldukça makul bir görünüme sahip. Yatırım konusu ve fiyat tahminleri için ise herhangi bir yorum yapmaktan kaçınıyorum. Yatırım yapmayı düşünenler tüm bu iyi özelliklerin yanında, projenin tüm amaçlarına ulaştığını ve bundan sonra büyük sıçrama yapmak için herhangi bir yol haritası veya etkinliğe sahip olmadığını da göz önünde bulundurmalıdırlar. Kripto para dünyasında her şeyin mümkün olduğunu unutmayınız.

Ayrıca Bakınız: Digibyte Coin İncelemesi

Ayrıca Bakınız: Zilliqa Coin incelemesi

Ayrıca Bakınız: DragonChain Coin İncelemesi

 

Kaynakça

[1] https://theculturetrip.com/asia/japan/articles/the-10-most-modern-cities-in-the-world/

[2] http://www.denizhaber.com.tr/asyanin-en-iyi-limani-yine-singapur-limani-oldu-haber-62663.htm

[3] http://www.bbc.com/news/education-38212070

[4] https://www.coin-report.net/en/quantum-coin/

[5] http://storeofvalueblog.com/posts/what-is-qtum-without-the-bullshit/

[6] https://www.investinblockchain.com/what-is-qtum/

[7] https://qtumexplorer.io/tokens

[8] https://qtum.org/en/nodemap

[9] https://qtum.org/en/white-papers

[10] https://qtum.org/uploads/files/ef2723f33deef1875ef17361f7c696ef.pdf

[11] https://coincentral.com/what-is-qtum/

[12] https://coinmarketcal.com/

[13] https://coinmarketcap.com/currencies/qtum/

[14] https://qtumexplorer.io/misc/rich-list

 

 

4 Yorumlar
  1. Özer M. diyor

    Abi emeinize saglik. Shitsite degilsiniz

    1. CryptoHigh diyor

      Teşekkürler Özer M.
      Okuyan, öğrenmek isteyen, parasının kıymetini bilen Türk yatırımcılara doğru bilgi sunmak için elimizden geleni yapıyoruz.

  2. Rıdvan diyor

    gerçekten incelemeleriniz emek verilmiş ve işi bilen kişiler tarafından hazırlanmış. kaynakça kısmı verilen emeği gösteriyor. elinize sağlık.

    1. azsoslumakarna diyor

      Teşekkür ederiz Rıdvan Bey

Cevap Bırakın