NCASH Nedir? Nucleus Vision Detaylı İnceleme
NCASH nedir? Nasıl projedir, kritik yönleriyle ortaya koyduk.
NCASH Nedir? – Giriş
NCASH nedir sorusuna cevap ararken, kendimizi ilk etapta Harvard Üniversitesi’nde buluyoruz.
Yıl 2013… Harvard’lı bir profesör ve onun ekibi, o zamanlar “müşteri – ürün – mağaza” etkileşiminde yeni arayışlar içerisinde çeşitli araştırmalar yapmaya başlıyor. Bu sırada, markalar, startup’lar ve yatırımcılardan oluşan tam 408 farklı sektörel röportaja başvurarak, sistematik bir kamuoyu araştırmasına imza atıyorlar. Bu araştırmalar sonucu ortaya çıkan “Nucleus Vision” projesi, 2014 yılında ünlü teknoloji yatırımcısı “Tim Draper”in desteğiyle tam anlamıyla yıldızını parlatmaya başlıyor [1]. Tabi bu bağlantı yine Harvard üzerinden yapılıyor. Çünkü Tim Draper da Harvard Üniversitesi ile bağlantılı. Derken Draper’in desteği ile firma bağlantıları, reklam yapabilme olanakları epey artıyor.
2017 yılına kadar projelerine dair tüm ön çalışmalar tamamlanıyor ve akabinde Nucleus Vision ICO’su yapılıyor. 2018’in Ocak ayına kadar devam eden ICO sürecinde, her bir NCASH 0,01$’dan görücüye çıkıyor ve satışa sunulan token’lerin tamamı alıcı buluyor. Ethereum platformu üzerinde yer alan ncash, ayı sezonuna rağmen hali hazırda ICO yatırımcılarına yüzde 300 kar getirmiş. [2]. Token’in gördüğü en yüksek değer ise 0.05$ olmuş.
NCASH Nedir – Amacı
Günümüzde Endüstri 4.0 konsepti içerisinde adından sıkça bahsettiren IoT (Internet of Things) (Nesnelerin İnterneti) teknolojisini kullanarak, temassız tanımlama sistemi (Contactless identification system) üzerinden, mağaza ile müşteri arasında etkin bir bağlantı kurmayı amaçlıyorlar. Böylece, mağazaya yaklaşmakta olan müşteri daha mağazaya girmeden, kendi müşteri profili mağaza çalışanlarına ulaştırılacak ve binlerce seçenek içerisinden sadece o müşteriye ait olan alternatifler gösterilecek [3]. Yani, bir çeşit müşteri kimliğiniz olacak ve bu kimliğinizdeki veriler, uzaktan tanımlanabilecek [4].
Nucleus vision tarafından yapılan açıklamalarda, özellikle zaman tasarrufundan kazanmak isteyen, acele bir işi, özel gün veya etkinliği olan kullanıcılar için bu sistem, epey faydalı olarak sunuluyor. Dahası, bu sistemi mağazacılıktan farklı sektörlere de uygulamayı planlıyorlar. Peki bu sistem aslında nasıl işliyor?
NCASH Nedir – Nasıl Çalışır?
Adım adım gidelim [5], [6], [7];
1) Müşteri mağazaya yaklaşır.
2) ION sensörleri müşteri telefonunun ID bilgilerini Nucleus Vision’a gönderir.
3) Müşteri telefonunun ID’si Nucleus Vision veritabanına aktarılır.
4) Nucleus Vision bir metin mesajı veya uyarı (notification) gönderir (ileride, bu noktada bir NCASH aplikasyonu devreye girecek deniyor).
5) Müşteri, mağazaya girmeye karar verir ise; NCASH hesabı aktive edilir.
6) Nucleus Vision, müşteri bilgilerini blok zincir üzerinden mağazayla paylaşır.
7) Müşteri profili, mağaza bilgi sistemi içerisinde tanımlanır.
8) Müşteri daha önce bu mağazada alışveriş yapmamış ise, mağaza sistemi otomatik olarak Nucleus Vision veritabanına başvurur. Yani diğer mağazalardan yaptığı alışveriş verilerine ulaşmaya çalışır. Burada tüm bu mağazaların Nucleus Sistemini entegre etmiş olması gerekmektedir.
9) Nucleus Vision sistemindeki diğer mağazalardan alınan bilgiler, önceden belirlenmiş paylaşma izinlerine tabidir. Yani bu noktada mağazalardan belli bir kısmı tüm bilgileri paylaşmak istemeyebilir.
10) Ayrica Müşterinin kendi bilgileri, müşteriden satın alınmak istenir. Böylece müşteriye bir miktar NCASH bonus olarak verilir. Müşteri kendi bilgilerini satıp satmama hakkına sahiptir.
11) Böylece, müşteriye ait bilgiler mağazanın kullanımına sunulur.
12) Müşteri profili, Nucleus Vision tarafından puanlanılmaktadır. Yani yapmış olduğunuz alışverişler, tercihler, alışkanlıklarınız, tüketim potansiyeliniz vs. mağazaya puanlanmış bir biçimde sunulur.
13) Mağaza, tüm bu sağlanan bilgiler ışığında size özel tekliflerle gelir. Bu aşamada verilecek tüm bonuslar vs. NCASH tokeni olarak sağlanır.
14) Mağazalar böylece, “müşteri sadakati” denilen, günümüz tüketim alışkanlığında önemli bir yere sahip bu olguyu daha rahat yönetirken, müşteriler de bireysel bazda daha özel hizmet alımı imkanına kavuşmuş olur.
İlerleyen zamanlarda Nucleus Vision olayı siber güvenlik katmanları ile de donatacağını söylüyor.
NCASH Nedir? – Ürün Teknolojisi
Burada sizlerin de dikkatini çekmiş olacağını düşünüyorum ki, bir “ION sensör” varlığından bahsediliyor. Bu hem sensöre verilen bir isim, hem de o sensörün ağına verilen bir isim (ION Network). Bu sensör vasıtası ile, etrafta Wi-Fi bağlantısı veya yüz tanıma teknolojisi olmadan, telefon sinyalinize dayalı olarak tanımlamalar yapabiliyorsunuz [5]. ION sensörleri ile sadece müşteri profili değil, basınç, sıcaklık, gürültü, hız, hareket vs. parametreler de ölçülebiliyor. Ancak NCASH veri havuzunda tüm bunların ne kadar kullanıldığını bilmiyoruz. Bu teknolojinin oluşması sırasında Intel, Alpha, Radysis gibi firmaların imzası bulunmakta [5]. Bu arada ION sensörlerinin menzili yaklaşık 200 metre. Bu sensörlerin haberleşmesi için Wi-Fi bağlantılarına ihtiyaç yok demiştik. Bu yüzden kimi yerlerde çevrimdışı iletişim sistemi gibi terimler de kullanılıyor [8]. Burada telekomünikasyon teknolojisi devreye giriyor, daha doğrusu artık girmesi gerekiyor. Bu yüzden NCASH 2014’ten bu yana telekomünikasyon şirketleri ile anlaşmalar sağlamaya çalışmış. İşte aşağıda ortaklık kurduğu şirketler arasında Vodafone da var.
En son GSMA isminde yeni bir şirket ile daha ortaklık kurmuş [9]. Bu da tıpkı vodafone gibi bir telekomünikasyon şirketi. Bunların dışında, Nucleus Vision şu anda Hindistan’da 100 ün üzerinde farklı mağazada kullanılmakta. Yapılan açıklamalar iddialı, bu sayının katlanacağından bahsediliyor. Bu tür durumlarda her zamanki gibi, “zaman gösterecek” diyor, devam ediyoruz.
Görüldüğü üzere tüm Nucleus Vision sistemi ION sensörleri üzerine dayalı. Bu sensörler çökerse tüm sistem çöker diye mi düşünüyorsunuz? Bu elbette yanlış bir bakış açısı olurdu çünkü IoT (Nesnelerin İnterneti) denen teknoloji de zaten tamamen sensörlere dayanmakta, ve hatta 4. Endüstri devrimi de (Endüstri 4.0) farklı farklı sensör teknolojileri ile hayat bulacak, bulmaya başladı. Zira veri aktarımı denen şey için önce veri toplamak lazım, bunun için de veri toplayıcı ekipmanlar, yani sensörler ve benzer isleve sahip diğer aygıtlar.
NCASH Nedir? – Ekip
Ekip noktasında NCASH’in durumu biraz tuhaf. Harvard Üniversitesi mezunu ve bir Hindistanlı olan Abhiskek Pitti, Nucleus Vision’ın kurucusu. Hindistanlıların karizmatik olamayışından mıdır, isimlerinin fonetik olmayışından mı, yoksa kara kuru tiplerinden mi bilimiyorum ancak ben ekibe çok ısınamadım. Yine de görünüşe değil, arka planlarına; yani yazılara odaklanalım. 40 kişilik ekipte 9 blokzincir geliştiricisi, 5 veri analisti, 1 IoT yazılım mimarı, 5 piyasa uzmanı, 9 mühendis ve 11 uzman bulunuyor [10]. Lider kadrosuna Harvard’ın hatrına ortalama üstü bir şeyler düşünmek istiyorum, sonrasinda ise ekibin geri kalanının biraz daha sönük kaldığını görüyorum.
Ayrıca danışman kadrosu da oldukca ortalama. Bu arada danışman kadrosunda ICON (ICX) kurucu ortağı Min Kim de bulunuyor. Nasıl bir bağlantı ile orada olduğu merak konusu. Bu arada HSBC, British Telecom gibi şirketlerde görev yapmış Hindistanlıların da katkıda bulunduğunu görüyoruz. Özetle tek tük isimler iyi arkaplana sahip iken, diğerlerini çok da etkili bulamıyorum. Kötü değiller, yanlış anlaşılmasın. Elbette bu diğer yaptığım analizlerdeki ekip gücü ile kıyasladığımda gördüğüm tablo. Hindistan ulusal piyasası için gayet iyi aktörler olabilirler, ancak uluslar arası arenadaki rekabet güçlerini baz almalıyız. Örneğin, NCASH Hindistan dışında da ürün kullanımını yaygınlaştırabilir mi? Bu önemli bir soru elbette.
Bu arada tuhaflıklar bitmiyor. Ekibin sosyal medyadaki varlığının genel olarak eleştirildiğini belirtmeliyim. Hatta bu ICO sürecinden bu yana böyle olmuş olmalı ki, ICO Bench sitesindeki bir uzman sadece bu yüzden kızıp sinirlenip Nucleus Vision ICO’sunun vurdumduymazlığından kaynaklı 1- 1 -1 vermiş. Hayli tuhaf bir durum gerçekten [11]. Ancak dikkat edilmesi gereken bir nokta, ekipte bir çeşit zayıflık işareti olarak not edilebilir. Ya iş bölümünde, ya da başka bir noktada sıkıntı olduğunu düşünüyorum.
NCASH Nedir? – Yol Haritası
Kendi sitelerindeki yol haritalarına baktığımızda [1], şu 4 temel unsuru baz aldıklarını görüyoruz.
1) Yerleştirilen ION sensör sayısı
2) Telekomünikasyon ortaklıkları
3) Nöron : Yazılım Geliştirmeleri, Yeni Program Özellikleri
4) Nucleus Vision kullanan müşteri (veya kullanıcı) sayısı
Yol haritasında yıllar, çeyreklik hedefler değişiyor; aylar mevsimler akıp gidiyor, bu dört unsura dair sayılar dışında hiçbir şey değişmiyor. Ancak yeri gelmişken söyleyelim, 2019 sonunda 90 milyon müşteri, 2020 sonunda 290 milyon müşteri, 2021 sonunda 430 milyon müşteri ve 2022 sonunda 590 milyon müşteri gibi hedefleri var. Hindistan’ın nüfusu mu? 1,236,686,732. Yani kısaca 1.2 milyar [12].
2022 sonunda, Hindistan’ın yaklaşık yarısı kadar müşterimiz olacak diyorlar yani. Peki yakın zamanda ne gibi etkinlikleri var? Cevap: Bu dört unsur dışında yok. Ufukta hiçbir yenilik görünmüyor [13]. Ancak fiyatı üzerinde ne kadar etkisi olur bilinmez, 30 Haziran 2018’de (ya da daha önceki bir tarihte) bir ortaklık ilanı var. Bir de ek olarak Güneydoğu Asya’ya ve Kuzey Amerika taraflarına açılım için 2018 sonu demişler. İşin bu yayılma kısmı benim için gerçekten merak konusu.
NCASH Nedir? – Token Sayısı ve Dağılımı
Toplam NCASH miktarı: 10 milyar adet
Piyasada dolaşan NCASH miktarı: yaklaşık 4 milyar adet
Token dağılımında net bir biçimde adil olmayan bir tablo görüyoruz.
NCASH bulunduran cüzdan sayısı 60,000 kadar. En çok NCASH bulunduran cüzdanlardan ilk 3’ü, toplam arzın 3 te 2 sini, yani %67,31’ini hesabında bulunduruyor. En zengin ilk 100 cüzdan ise, görüldüğü üzere toplam NCASH’in %93,65’ine sahip. Halka arz edilen token’lerin tamamı pre sale ve private sale süreçlerinde satılmış. Aslında gerçek anlamda bir halka arz gerçekleşememiş. Maalesef token’lerin büyük çoğunluğu çok parası olan akredite azınlığın elinde.
Burada dairesel grafikte görülmekte olan ilk iki büyük dilim, ki %25’er lik dilimler oluyorlar; kilitli hesaplar. Onun dışında tüm hesaplar halka arz durumunda.
NCASH bu durumda, Binance borsasındaki en ucuz altcoin olarak geçiyor. Market büyüklüğü olarak 85. konumda. Önünde Reddcoin ve Next, aşağısında Request Network ve Enigma altcoinleri geliyor.
Binance dışında, Koinex, Bitbns ve IDEX borsalarında bulunuyor.
Sonuç Olarak
NCASH iddialı bir ürün, hedef kitle ve mevcut fikir iyi gibi görünse de üzerinde düşünmeye ihtiyaç var. Çünkü, Hindistan dışında müşteri bulma durumu önemli bir nokta. Asağıdaki sorular önemli.
Siz müşteri olsanız böyle bir uygulama kullanır mıydınız?
Mağaza yöneticisi olsanız, NCASH entegrasyonuna başvurur muydunuz?
Tüm bunlar için blok zincir teknolojisine gerek var mı?
Ayrıca ekip bazında, böyle bir proje için daha güçlü bir tablo beklenmez miydi?
Token dağılımı daha adil olamaz mıydı? Yahut token miktarı daha düşük tutulamaz mıydı?
gibi soruların cevabını bulmamız gerekiyor.
Bunların yanında yol haritalarında, NCASH’in ERC 20 üzerinde çalışmaya devam edeceğini anlıyoruz. Tüm bunların değerlendirilmesi gerekir diyor, “yatırım tavsiyesi değildir” ibaresini ekleyip, yazıyı tamamlıyorum.
İlginizi Çekebilir :
Ripple Altcoin İncelemesi, Ripple Nedir?
Quantum Altcoin İncelemesi, Qtum Nedir?
Zilliqa Altcoin İncelemesi, Zilliqa Nedir?
DragonChain İncelemesi, Dragonchain Nedir?
Kaynakça
[1] https://nucleus.vision/roadmap
[2] https://icodrops.com/nucleus-vision/
[3] https://nucleus.vision/faq
[4] https://oracletimes.com/nucleus-vision-ncash-is-public/
[5] https://docsend.com/view/sfdfg6p
[6] https://medium.com/@NucleusVision/the-ncash-token-299a4f32a60c
[7] https://medium.com/@NucleusVision/the-ncash-token-299a4f32a60chttps://usethebitcoin.com/what-is-ncash-all-you-need-to-know/
[8] https://nucleus.vision/onepager.pdf?v=1.9.7
[9] https://medium.com/@NucleusVision/nucleus-vision-completes-integration-with-gsma-70abd50a8226
[10] https://nucleus.vision/light-paper.pdf?v=1.9.7
[11] https://icobench.com/ico/nucleus/ratings#ratings
[12] https://www.nufusu.com/ulke/hindistan-nufusu
[13] https://coinmarketcal.com/
[14] https://coinmarketcap.com
[15] https://www.reddit.com/r/CryptoCurrency/comments/82icig/some_red_flags_on_nucleus_vision_ncash/