NANO Altcoin İncelemesi, Nano (XRB) Nedir?

0 2.427

Eski ismiyle RaiBlocks (XRB), ilk olarak Şubat 2016’da, blok zincir üzerindeki pahalı işlem ücretleri ve çok zaman alan onaylanma süreleri gibi sorunların üstesinden gelmeyi hedefleyerek yola çıktı. Kurucusu, Colin LeMahieu adında, blok zincir yapısındaki sorunları derinden analiz etmeye oldukça hevesli bir araştırmacı. 2014’ten itibaren iki yıllık bir AR-GE süreci sonrası LeMahieu, ilk iş olarak veri iletimini bloke etmeye yönelik yepyeni bir tasarımla blok zincire çok farklı bir  açıdan yaklaştı. Nasıl mı?

Detaya indiğimizde; bildiğimiz pek çok kripto paranın altyapısında bulunan blok zincir tasarımının aksine, RaiBlocks’ta node adı verdiğimiz düğümlere gerek kalmaksızın her kullanıcının kendi blok zincirine sahip olduğunu görüyoruz.  Böylece ilk avantaj olarak, tam anlamıyla ağ içerisinde kullanıcılar arasında bir “eşitlik” sağlanmış oluyor. Çünkü, tüm kullanıcılar aynı zamanda, kendi blok zincirlerini kontrol etme hakkına sahip ve her kullanıcı yalnızca kendi zincirini değiştirebiliyor. Ayrıca tüm kullanıcılar, tüm RaiBlocks blok zincir ağının bir kopyasına da sahip. Böylece, para transferi yapılacağı zaman daha doğrusu birbirlerine RaiBlocks (yani NANO) gönderecekleri zaman, hiç bir ek ücret ödemek zorunda kalmıyorlar. Neden? Çünkü madenci dediğimiz, aslında bir nevi “aracı” olarak da tarif edebileceğimiz şahıslar ortadan kalkmış oluyor.

RaiBlock Blok Altyapısı

Örneğin a kişisi b kişisine transfer yapacak olsun. Bu transfer aslında en basit anlamda, temel olarak iki adımda gerçekleşir:

  1. ADIM: a kişisinin, b ye para göndermesi esnasında hesaptan para çıkışı
  2. ADIM: b kişisinin, hesabına a‘dan gelen paranın girişi

Raiblocks’ta a kişisi b kişisine parayı gönderir. Madenci’ler devre dışı kaldığı için, b kişisinin çevrimiçi olma durumu önem arz eder. İşlemin 1. ADIMI gerçekleşmiştir, ancak 2. ADIMIN gerçekleşmesi için b‘nin çevrimiçi olup, “transfer alımı” için blok oluşturması gerekir. İşte buna “asenkronize para transferi” denmektedir, çünkü 1. ve 2. ADIMLAR, birbirinden hemen sonra gerçekleşmek zorunda değildir. b kullanıcısı çevrimiçi olduğunda sadece “gönderinin kabulü” için blok oluşturmaya başlayacak ve blok oluştuktan sonra hesabına alım gerçekleşecektir.

Dikkat edin, Colin LeMahieu neyi hedef almıştı? Pahalı işlem ücretleri ve çok zaman alan onaylanma sürelerini. Madenciler gitti, ücretleri ortadan kaldırdık, elde var bir.

RaiBlocks yani NANO yani XRB, tüm blok zincir kayıt defterini node’lar tarafından dağıtıp paylaşmadığından, herhangi bir işlem esnasında ağ senkronizasyonunun beklemesine de ihtiyaç duymaz. Node’u ortadan kaldırabiliyor, çünkü, ağdaki tüm blok zincir zaten herkese kopyalanmış durumda olduğu gibi, her bir kullanıcının kişisel geçmişi tüm sistemi meşgul etmiyor; yerel zincirinden kısmen paylaşılıyor. Yani a ve b çevrimiçi olduğunda, para transfer hızında normal blok zincirlere oranla tur bindirme söz konusu olabiliyor. Ee, çevrimiçi olmadığında zaten problem yok. Çünkü para transferinin gerçekleşmiş olması, biz o parayı çekmek için hesabımıza girmediğimiz sürece zaten somut bir anlam taşımıyor.

Tüm bu bilgiler ışığında NANO, yani RaiBlocks, yani XRB, ücretsiz ve hızlı transfer altyapısıyla, halihazırdaki tüm blok zincir sistemlerine meydan okuyor. Ekip olarak ne yaptıklarının farkında olduklarından,  gelecekte yaşamın her alanında, para transferi konusunda rol oynamak istiyorlar.

Sonuç olarak, hızlı transfer ve pahalı transfer ücreti gibi problemlere NANO ile çözüm bulunabiliyor dersek yalan olmaz. Peki buna ek olarak; NANO Coin hangi probleme daha çözüm bulabilmektedir diye bir soru sorsam ne cevap verirdiniz? Şüphesiz, en büyük bonusları bu olsa gerek: Madencileri ortadan kaldırdıklarından, küresel çapta madencilik dolayısıyla harcanan elektrik enerjisine de gerek duyulmamış oluyor. Blok zincir teknolojisiyle üretilmiş kripto paralara yapılan en büyük eleştirilerden birini, gerçek anlamda buhara dönüştürüyor NANO. Bu yüzdendir ki; son zamanlarda BitCoin’in stabil olmamasına rağmen yaptığı art arda yükselişlere şaşmamak gerek.

 

Cevap Bırakın