Digibyte (DGB) Altcoin İncelemesi, Digibyte Nedir?

1 3.832

Digibyte Nedir? Digibyte (DGB) Altcoin İncelemesi

Bu yazımızda, digibyte projesini; kullanım alanı, iş tanımı, yönetim modeli, nicel özellikleri, konsensus mekanizması, yol haritası ve geliştirici takım alt başlıkları altında detaylı bir şekilde masaya yatırıyor ve Digibyte Nedir ? sorusunun cevabını arıyoruz.

1) Digibyte Nedir?

DigiByte Nedir? Digibyte, merkeziyetsiz (decentralized), güvenli ve hızlı oluşu ile ön plana çıkan, para, bilgi, mülk veya dijital veriler gibi önemli bilgileri silinemez, hacklenemez ve manipüle edilemez hale dönüştüren bir platformdur.

2014 yılında çıkarılmış en eski ve en köklü altcoin’lerden bir tanesi olan DGB aralıksız süren gelişimine rağmen hala yeteri kadar bilinmemektedir. Takdir edersiniz ki bu yeni ve aşırı hızlı ilerleyen piyasada 4 yıl gerçekten uzun bir süre.

Yatırımcıları Digibyte nedir sorusuna cevaben, DGB’nin uyuyan bir dev ve kripto piyasasının en güçlü aktörlerinden biri olduğunu söylüyor. Hatta fanlar, DGB’nin ilerleyen zamanlarda kullanılan teknoloji ile Bitcoin, Monero, Litecoin ve diğer üst düzey kripto oyuncularını geride bırakacağına gönülden inanıyorlar. Bu söylemlerine dayanak olarak ise DGB’nin diğer birçok kripto paradan daha hızlı, ölçeklenebilir ve güvenli bir ağa sahip olmasını gösteriyorlar.

digibyte nedir
DGB’nin 3 temel özelliği

Diğer taraftan, Digibyte dört yıllık serüveninde pek benimsenememiş, rakip altcoinlere göre gözlerden ırak kalmıştır. Digibyte’ın websitesi son derece teknolojik ve geleceğe yönelik görsel ve söylemlerle donatılmış durumda. Her sayfada digital gelecekten ve gelecekte digibyte’ın parlayan bir yıldız olacağından bahsediliyor. Bunları nasıl gerçekleştireceklerine dair çok fazla teknik detaya yer verilmemiş olsa da websitelerinin etkileyici olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.

Yazının girizgahını yavaş yavaş bitirip platformun detaylarını, tarihini, ekibini, teknolojik özelliklerini irdelemeye ve digibyte nedir sorusunun cevabını aramaya başlayabiliriz.

2) Digibyte’ın Tarihi ve Takımı

Digibyte Kurucusu ve CEO’su Jared TATE

Jared Tate, nam-ı diğer Digiman, 2013 yılında DGB Coin çalışmalarını tamamlayıp Ocak 2014’te ilk bloğu başlattı. Tabi o zamanlar Digibyte iki elin parmağını geçmeyen blockchain projelerinin arasındaydı.

DGB Coin’in piyasaya çıkışından sonra Jared Tate tüm zamanını projeye ayırdı. Projeyi geliştirmesi için gereken tüm parayı Digibyte Foundation aracılığıyla bağış olarak topladı.

Digibyte geliştiricileri hakkında detaylı bilgi aradım fakat web sitesinde takım hakkında yeterli bilgi bulamadım. Buna ek olarak, LinkedIn’de digibyte takımında olduğunu söyleyen birkaç kişi daha var. (Bunun sebebi ise merkeziyetsiz oluşu, yazının ilerleyen kısımlarında detaylarını göreceksiniz).

Organize çalışan bir ekip olmadan kripto piyasasında nasıl büyüyeceğini kestirmek zor görünse de, Tate’in geçen yıl yaptığı açıklamada Digibyte Foundation (Vakıf-topluluk) ve halka arz konusunda önemli çalışmalar yaptığını da hatırlatmak gerekmekte.

Güncelleme : Yazıyı yayınlandıktan sonra DigibyteTR‘den Murat Bey’in ekip hakkında verdiği bilgiler şu şekilde “DigiByte projesi tam merkeziyetsizliği ilke edinmiş ve tamamen gönüllü katılımcıların desteği ile yürümektedir. Çekirdek ekip şu an için Jared’in önderliğinde benim de katkıda bulunduğum farklı branşlarda 21 kişiden oluşuyor. Bu arkadaşlarımızdan bazıları https://digibytefoundation.org/about adresinde görülebilirken bazıları çeşitli nedenlerden dolayı anonim kalmayı tercih ediyor ve biz de bu tercihlerine saygı duyuyoruz.”

3) Digibyte’ın Teknik Detayları

Bitcoin gibi, DigiByte’da UTXO (Harcanmamış işlem çıktısı) temelli bir kripto para.

UTXO Çalışma Prensibi

DGB, genesis bloğunu (yaratılış bloğu – ilk blok) 10 Ocak 2014‘te başlattı. Proje tanıtımında, bir PoW (proof of work-iş kanıtı) algoritması kullanıldı. Ancak, kısa bir süre sonra yapılan hard fork (Çatallaşma) ile toplam 5 PoW algoritmasına geçildi. Madenciliği algoritmalar arasında bölerek merkeziyetsizliği ve güvenliği artırdı. 5 algoritmalı merkeziyetsiz konsensus algoritması itibariyle en gelişmiş kripto paralardan birisi olduğunu söyleyebiliriz.

DGB’nin her bir bloğunun tamamlanması yaklaşık 15-18 saniye arasında sürüyor. Ayrıca DGB Segragated Witness (SegWit) teknolojisini de uygulayan ilk kripto para olma ünvanına sahip. SegWit’le birlikle blok zinciri küçük ve ölçeklenebilir bir hale gelen Digibyte blok oluşturmadaki hızı sayesinde 4 yılda en uzun blok zincire sahip kripto para oldu. Şuan da bitcoin’den bile daha uzun bir blok zincire sahipler.

DGB blok zincirinde 21 yıllık bir süreçte toplam 21 milyar adet DGB üretilecek. Güncel olarak dolaşımda 10.004.617.569 DGB bulunmakta.

Digibyte Altcoin İnceleme
DGB Coin Madencilik Planı

Katmanlı Altyapı

Digibyte Altcoin İnceleme
Digibyte Katmanları

DigiByte’ın yazılım altyapısı, birbiriyle etkileşimli çalışan 3 katmandan oluşmakta:

  1. Core Communications & Global Network – Bu yapı, ağdaki tüm düğümlerin birbiriyle beraber, uyum içinde çalışmasını sağlar. Yapı, düğümler arasında temel veri transferini sağlar ve diğer katmanlar için temel görevi görür.
  2. Public Ledger & Digital Assets – Ağdaki tüm verilerin depolandığı katman burasıdır. Ayrıca, ağ üzerindeki verilerin manipülasyonunu önlemek için sıkı güvenlik önlemleri barındırır. Platformu güvence altına alan madencileri yöneten katmandır.
  3. Applications – Bu, blokzincirin kullanıcı ile buluştuğu katmandır. Ara birimi, transferleri, API’yi ve ağda bulunan tüm uygulamaları içeren katmandır.
Digibyte Altcoin İnceleme
Digibyte Foundation Ürünleri

Hızlı Blok Süresi ve Yüksek Verim!

DGB’nin blok süresinin hızlı olması, blok üzerinde gerçekleşen işlemlerin daha hızlı onaylanması anlamına gelir. Yukarıda belirttiğimiz gibi blok süresi 15-18 sn civarında olup, bu hız Bitcoin’den yaklaşık 40 kat daha hızlı olduğu anlamına geliyor. Tabii ki hızlı blok süresiyle birlikte ölçeklenebilirlik sorunu meydana gelir (Ağdaki işlemlerin onaylanması için her düğümün blokzincir’indeki tüm tarihleri tutması ölçeklenebilirlik sorunu doğurur)

İşte bu sorunun önüne geçmek için Digibyte SegWit’i kullanmış ve yukarıda da belirttiğimiz gibi SegWit’i uygulayan ilk kripto para birimi olmuştur. SegWit ile blok zincirindeki işlem bilgileri ile transferleri ayırıp, çapraz zincir teknolojisi ile transferler için tek onayın yeterli olması gibi yenilikler getirerek Digibyte’ın elini önemli ölçüde güçlendirdiğini ve kripto paralar için yeni bir devri başlattığını söyleyebiliriz.

Bunların yanında Digibyte işlemlerin kapsam ve büyüklüğünü de sınırlandırmıştır. Bunu tam olarak nasıl yaptıkları hakkında detaylı bir belge ya da bilgiye ulaşılamasa da, bu sınırlamanın blokzincirlerini daha efektif kullanmalarına katkı sağladığını söylüyorlar. Teorik olarak bu durum zincirin güvenliğini de arttıran etkenler arasında.

İşlem kapsamının küçük ve blok süresinin hızlı olması sayesinde Digibyte saniyede 560 işlem gerçekleştirebilmekte.

  • Bitcoin 3-7 tps (transaction per second)
  • Ethereum 15 tps
  • Litecoin 56 tps
  • Visa 2000 tps
  • Ripple 5000 tps

Digibyte’ın önüne koyduğu ilk hedef Visa’nın 2000 işlem sayısını aşmak. Maalesef bu hedefe ulaşmak için izleyecekleri yol haritasına ve ya yapacakları güncellemelere dair herhangi bir bilgi web sitelerinde ya da sosyal medya hesaplarında yer almamakta.

Digibyte Altcoin İnceleme
Bitcoin, Bitcoin Cash, Litecoin ve Digibyte Karşılaştırması

 

Güncelleme: Digibyte ekibinden gelen bilgiler şu şekilde, “DigiByte’ın Nisan 2017 de SegWit’i aktive eden ilk major Altcoin olduğu doğrudur. Ancak çok fazla bilinmese de Groestlcoin Ocak 2017 de SegWit’i kullanan ilk Altcoin olmuştur. Son olarak Aralık 2015 te yaptığımız DigiSpeed hardforku ile varılan konsensus sonucu DigiByte maksimum blok boyutu ve dolayısıyla da işlem kapasitesi her 2 yılda ekstra bir fork yapmaya gerek olmazsızın bir 2 ye katlanmaktadır. 2015’te 1MB/280Tps olan kapasitemiz geçtiğimiz Aralık ayında 2MB/560Tps ye yükselmiştir. (https://github.com/digibyte/digibyte/blob/master/src/consensus/consensus.h) 2035 yılına kadar bu şekilde gelişmeye devam ederek 280.000Tps ye ulaşacaktır. Marketing konusunda Bitcoin’i bir kenara bırakırsak tüm merkeziyetsiz projeler gibi fonlama kaynaklı eksikliklerimizin olduğu bir gerçektir. Ancak bu yıldan itibaren topluluğumuzun katkılarıyla profesyonel PR ajansları ile işbirliği yapıp bu alanda güzel işler çıkaracağız.” 

 

Yüksek Güvenlik Önlemleri!

Digibyte güvenlik konusunda oldukça iddialı bir kripto para birimi. Zaten DGB, güvenliği öncelik sıralamasında en tepeye konumlandırmış durumda. Bu kadar güvenli oluşunun en temel sebebi olarak sunmuş olduğu merkeziyetsiz bir yapıyı gösterebiliriz. Aslında yazıdaki önemli eleştirilerimizden olan geliştirici takımın belirsiz oluşu da bundan kaynaklı. DGB sadece geliştirme işini değil reklam ve tanıtıma kadar her şeyi merkezi olmayan bir topluluğa bırakmış durumda. DGB platformunun kodlamasında birçok geliştiricinin katkısı olsa da, incelediğimiz kadarıyla Digibyte Foundation‘un, hangi konularda katkı yaptığına dair net ifadelere yer verilmemiş. Bu da yine koordinasyon eksikliği olduğunun açık bir kanıtı.

Madencilik

Madencilik kısmında ise “Merkezi Olmama” konusunda daha başarılılar. 5 algoritmalı madencilik altyapısının kullanılması ile bu konu çözüme ulaştırılmış. 5 farklı algoritmayla madencilik gücünü 5 eşit parçaya bölerek, grupları küçültüp, 1.5 dakikada bir blok kazılmasına olanak sağlanmış (5 grubun tamamında) ve beş algoritmanın her birinin zorluğu devamlı ayarlanarak algoritmaların hepsine anlık olarak eşit yük dağılımı olması hedeflenmiş. Bu yeniden dengeleme teknolojilerinin adına Multishield denilmiş. Multishield teknolojisinin ilk prototipi olan Digishield sistemindeki madenciliğin manipüle edilmesini önlemek için kullanılan asimetrik zorluk değişimi başka blok zincirlerde de karşımıza çıkmakta.

Digibyte’ın dünya genelinde 100.000’den fazla düğümü bulunmakta.

Digibyte Altcoin İnceleme
Digibyte’ın 5 Algoritmalı Madencilik Sistemi

4) Digibyte Altcoin’in Geleceği

Digibyte SegWit’i uygulayan ilk kripto para ve Multi Algoritmalı madenciliği ile çok ileride olmasının yanı sıra blok zinciri en uzun olan platform. Bu da daha Bitcoin’in bile yüzleşmediği sorunlarla hali hazırda yüzleşmiş olduğu anlamına gelmekte.

4 yıllık tarihinde yatırımcısına henüz çok fazla kazandırmamış olsa da (bu tabi biraz göreceli bir durum)  sahip olduğu tecrübe ve büyük topluluğu sayesinde her zaman büyük bir potansiyele sahip.

DGB’nin Yakın Zamanda Yapacakları

5) Digibyte’ı Nereden Alabilirim!

Bu başlığı aslında silmeyi bile düşündüm. Sebebi ise 4 yıllık köklü bir coin olan DGB ‘nin neredeyse tüm borsalarda yer almasıydı. Şuan coinmarketcap.com un verilerine göre digibyte, toplam 33 borsada işlem görmekte. Bu borsalar, Bittrex, Poloniex, Upbit, Kucoin, Cryptopia, VeBitcoin, OKEx … şeklinde uzayıp gidiyor.

DGB altcoin dağılımını görebilmeniz için bir grafik paylaşıyorum. Bu dağılıma her yatırımdan önce bakmanız hayati önem taşımakta. Küçük bir kitlenin elinde kripto para biriminin büyük çoğunluğunun bulunması manipüle edilebilme riskini de beraberinde getiriyor. Bu anlamda adaletli bir dağılım sunan digibyte’ın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Altcoin’lerin cüzdan dağılımları hakkında nasıl bilgi alabileceğinizi rehberimizden okuyabilirsiniz.

Digibyte Altcoin İnceleme
DGB Coin Dağılımı

Sonuç: Yazıda, DGB hakkında olabildiğince objektif bir inceleme yapılmaya çalışılmış ve digibyte nedir sorusunun cevabı ayrıntılı biçimde incelenmiştir.

 

Yazı yalnızca kullanıcılarımızı bilgilendirme amaçlı olup, kesinlikle yatırım tavsiyesi değildir. İnceleme proje ekibinin görüşü ile yazarın kişisel görüşü ve analizini içerir. Yapılacak yatırımlar sonrasında yaşanabilecek kayıplardan web sitemiz veya yazarlarımız sorumlu değildir.

Ripple Detaylı Analizi

1 yorum
  1. Murat diyor

    Merhabalar, öncelikler değerli incelemeniz için teşekkür ederiz. Belirttiğiniz birkaç noktaya ekleme yapmak istiyorum. Sizinde değindiğiniz gibi DigiByte projesi tam merkeziyetsizliği ilke edinmiş ve tamamen gönüllü katılımcıların desteği ile yürümektedir. Çekirdek ekip şu an için Jared’in önderliğinde benimde katkıda bulunduğum farklı branşlarda 21 kişiden oluşuyor. Bu arkadaşlarımızdan bazıları https://digibytefoundation.org/about adresinde görülebilirken bazıları çeşitli nedenlerden dolayı anonim kalmayı tercih ediyor ve bizde bu tercihlerine saygı duyuyoruz. DigiByte’ın Nisan 2017 de SegWit’i aktive eden ilk major Altcoin olduğu doğrudur ancak çok fazla bilinmese de Groestlcoin Ocak 2017 de SegWit’i kullanan ilk Altcoin olmuştu. Son olarak Aralık 2015 te yaptığımız DigiSpeed hardforku ile varılan konsensus sonucu DigiByte maksimum blok boyutu ve dolayısıyla da işlem kapasitesi her 2 yılda ekstra bir fork yapmaya gerek olmazsızın bir 2 ye katlanmaktadır. 2015’te 1MB/280Tps olan kapasitemiz geçtiğimiz Aralık ayında 2MB/560Tps ye yükselmiştir. (https://github.com/digibyte/digibyte/blob/master/src/consensus/consensus.h) 2035 yılına kadar bu şekilde gelişmeye devam ederek 280.000Tps ye ulaşacaktır. Marketing konusunda Bitcoin’i bir kenara bırakırsak tüm merkeziyetsiz projeler gibi fonlama kaynaklı eksikliklerimizin olduğu bir gerçektir. Ancak bu yıldan itibaren topluluğumuzun katkılarıyla profesyonel PR ajansları ile işbirliği yapıp bu alanda güzel işler çıkaracağız. İlginize tekrar teşekkür eder her zaman benimle iletişime geçebileceğinizi belirtmek isterim.

Cevap Bırakın