Blokzincir Teknolojisinde En Çok Patente Sahip Şirket
Devletler, popüler markalar ve finansal kuruluşların tamamı blokzincir teknolojisine adapte olma yarışı içerisindeler.
Katı devlet düzenlemeleri, reklam yasaklamaları ve spekülasyonlar altında kripto paraların fiyatları günden güne ezilmekte. Tüm bu gelişmeler yaşanırken devletler, popüler markalar ve finansal kuruluşların tamamı blokzincir teknolojisine adapte olma yarışı içerisindeler.
Kriptoya karşı, blokzincir sevdalıları
Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin fiyatları düşerken, düzenleyici kuruluşlar olası potansiyel riskleri çokça dillendirmeye başladığında aradan tek bir şey sıyrılabiliyor; blokzincir. Temel olarak, verileri kriptografik bir fonksiyon yardımı ile değiştirilemeyecek şekilde uç uca bloklara ekleyen inovatif protokol.
Sadece 2018 yılı içerisinde, blokzincir alanında yapılan patent başvuruları ikiye katladı.
Blokzincir teknolojisinde patente sahip olan şirketlerin yüzde 59’unu kripto para takası üzerine yoğunlaşmış borsalar oluşturuyor. Finansal alanda hizmet veren kuruluşlar yüzde 20’lik paya sahip. Geleneksel teknoloji firmaları ise yüzde 13 gibi önemli bir oranı yakalarken patent başvurularının kalan yüzde 8’ini diğer sektörlerden şirketler oluşturuyor.
Rapora göre sadece ABD‘de 478 kişi/kurum blokzincir alanında toplam 1045 patente sahip.
Ve kazanan, en fazla patent sahibi şirket
Goldman Sachs liderliğinde diğer Wall Street şirketleri de listeyi ciddi oranda domine etmiş durumda. Bu rakamlara dayanarak, blokzincir teknolojisinin, geleceğin finans sistemini dönüştürüp değiştirebileceğini söylemek çokta hayalperest bir yaklaşım olmayacaktır.
Uluslararası para transferi yöntemlerinin maliyet, şeffaflık ve hız gibi aşılamayan problemleri var. Bu nedenle, bankalar maliyeti düşürmek, hızı artırmak, kayıtlarını şeffaflaştırmak gibi argümanlarla hızla bu teknolojiye adapte olmaya çalışıyor. Dünya çapında birçok banka bu teknolojiyi hali hazırda denemekte.
Blokzincir patenti yarışına dahil olan diğer şirketler
Fidelity, TD Bank, Goldman Sachs, American Express ve Nasdaq gibi kuruluşlar, patent yarışının bayrak taşıyıcıları konumunda.
ABD patent ve Marka Tescili ofisi, patent başvurusu yapıldıktan sonra patenti yayınlaması için yaklaşık 18 aylık süreye ihtiyaç duyuyor. Söz konusu gecikme düşünüldüğünde resmin tamamı farklı olabilir. Her ne kadar patent başvurularına büyük bir ilgi olsa da, söz konusu teknolojinin kurumlar tarafından kabul edilip yaygın bir şekilde kullanılmaya başlayacağının bir garantisi yok. Önümüzdeki günlerde neler yaşanacağını hep birlikte göreceğiz.
Blokzincir alanında patent başvurusu yapan şirketlerin çoğunluğunu, “Bitcoin’i en çok eleştiren” finansal kurumların oluşturması hakkında siz ne düşünüyorsunuz? Lütfen yorumlar bölümünde fikirlerinizi bizimle paylaşın.