Binance Borsası Fırsata Çevirmek için Kriz mi Yarattı?

0 1.161

Bilindiği üzere dün, yani 7 Mart 2018 günü Binance borsasında bir takım hesaplardaki coinler piyasa fiyatına satılmış, yerine başka coinler alınmış, kimi hesaplar ise boşaltılmıştı. Tüm bu işlemler sırasında bazı altcoinler ani düşüş yaşarken, Monero ve ViaCoin gibi coinler de ani yükseliş yaşamıştı. Bunun üzerine tüm piyasayı saran panik havası BitCoin’e de yansımış, gelen panik satışları ile BitCoin 10.000$ seviyesinin de aşağısına düşmüştü.

Gelen bilgilere göre, bugün itibari ile Binance, oluşan tüm negatif hareketlilikleri yeniden düzene oturtmuş görünüyor. Dahası, Binance borsasından gelen resmi açıklamaya göre, bu süreçte zarara uğrayan tüm müşterilerin zararlarının karşılandığı net bir biçimde ilan ediliyor.

Şu ana dek, bütün hesaplar güvendedir ve hiç bir şey çalınmamıştır

Peki, Binance bu işten paçayı nasıl bu kadar hızlı sıyırabildi?

Bir takım komplo teorilerine göre, bu işte biraz da Binance’ın payı olduğu düşünülüyor. Binance tarafından yapılan resmi açıklamaya göre ise özellikle ViaCoin üzerindeki anormal hareketler, Binance borsasının risk yönetimi sistemini alarma geçirmiş ve anormal hareketlerin başlangıcından sadece 2 dakika sonra bütün para çekme (withdrawal) işlemleri otomatikman dondurulmuş.

Bu dondurma işlemi sayesinde piyasaya fiyatına satılmış olan altcoinlerden elde edilen BitCoin’ler tam 31 farklı hesaba çekilmek istenmiş, ancak tabi ki bu işlemler Binance tarafından gerçekleştirilmemiş. Yine de bu tek başına yeterli değil elbette, öyle ya da böyle bir takım hesaplardan toplanmış olan bu BitCoin’lerin bir şekilde eski yerlerine döndürülmesi gerekiyor. Bu noktada ise direkt olarak Binance borsasının CEO’sundan (Changpeng Zhao) bir açıklama geliyor:

Binance, tüm düzensiz işlemleri tersine çevirmiştir. Tüm para yatırma, para çekme ve takas işlemleri devam etmektedir. Önümüzdeki süreçte daha detaylı açıklamalarda bulunacağız. İlginçtir ki, hackerlar bu teşebbüslerinde tüm coinlerini kaybetmiş oldular. Onları da Binance Charity’ye bağışlayacağız.

Yani, Binance’ın CEO’suna göre; düzensiz olarak işaretlenen tüm işlemler bir şekilde tersine döndürülüyor. Tüm bu açıklamalardan sonra “hızlı alarm sistemleri”nin varlığından dolayı memnuniyetini dile getiren Zhao, kullanıcılarının güvenliklerini sağlamak istediklerini ancak buna kullanıcılarının da aşağı maddeleri uygulayarak destek olmaları gerektiğini hatırlatmayı da ihmal etmiyor ve şöyle diyor:

  • Benzersiz bir e-posta hesabı kullanınız
  • Bu hesaplarınızı gizli tutunuz
  • E-postalar içerisindeki linklere tıklamayınız
  • E-postalardaki ekleri açmayınız.
  • Anti-virüs yazılımları kullanınız.
  • Benzersiz bir şifre kullanınız.
  • Şifrenizi gizli tutunuz, password manager kullanınız.
  • Google 2FA ile Binance hesabınıza erişiniz.
  • Telefonunuzu, bilgisayarınızı ve e-posta hesabınızı güvende tutunuz.
  • WiFi bağlantınızın buradaki en zayıf noktalardan bir tanesi olduğunu unutmayınız.
  • Sisteminizi sürekli güncel tutunuz.

Görünüşe göre Binance borsası, Japon borsasından çalınan NEM hadisesine kıyasla epey başarılı bir iş çıkarmışa benziyor. Yine de bu noktada komplo teorisyenleri pek tatmin olmuş değil. Zira, bir ihtimale göre Binance borsası tüm bu gelişmeleri kendisi planlamış olabilir deniyor. Ve ekleniyor; böylece Binance, rakiplerine gözdağı veriyor; güvenlik konusunda en seçkin borsa olarak imajını etik olmayan bir yolla tazeliyor. Fırsata çevirmek için yapay bir kriz yaratıp, krizin üstesinden gelerek kahraman oluyor. Dikkate değer olan tüm bu gelişmeler ise editörlerimiz tarafından yakından takip ediliyor.

– Hala Binance kullanıcı değil iseniz, Binance borsasına üye olmak için TIKLAYINIZ.

– 7 Mart 2018 Binance Hacklenme haberi için TIKLAYINIZ.

–  Japon Borsasından Çalınan NEM haberi için TIKLAYINIZ.

Cevap Bırakın